Moje postřehy

Když v sobě objevíš chybu, nedokonalost,...tak tě to může drtit, ponížit, nutit k sebeobviňování, sebelítosti, srovnávání se, studu, snaze se hecnout, hledat viníky.

Přiznám se, že mi z jeho slov šel smutek a cítila jsem bezmoc. Na chvilku jsem si sama připadala vedle nĕj ménĕcenĕjší. I kdybych mu snášela modré z nebe, ohrnul by nad tím nos. Byl prostĕ z lidí zklamaný.
Nevymlouvala jsem mu to. Jen jsem se na nĕj dívala ... A jak jsem se na nĕj dívala, v tom...

V Církvi v souvislosti se synodou často mluvíme o naslouchání. Myslíme to skutečně vážně? Nebo je to jen taková alibistická etiketa pro "Církev s lidskou tváří"

Život není pohádka. A přitom prožíváme to samé. Každý den nás nĕkdo naštve, pomluví, nepochopí, nevĕnuje nám pozornost, zraní nás.
Denně se setkáváme s mnoha výzvami a zkouškami, utíkáme před bolestí. Stĕžujeme si, zlobíme se, bojujeme za uznání. Chceme být šťastní. Rveme se o místo na slunci. To není špatnĕ.
Pokud bychom se ale na mnoho...

Rozhovor s Magdalenou Volkovou, spoluorganizátorkou synodálního procesu v brněnské diecézi, členkou tamější diecézní pastorační rady a svého času aktivní členkou facebookové skupiny V Církvi navzdory církvi. Připravil Jan Hanák.

Dívat se na druhého a vidět v něm jeho nejlepší verzi sebe sama, potenciál, charisma a genialitu, i při vědomí všech těch protivností, nedokonalostí a blokád.